Open Monumenten Run Borne: Sport en cultuur kunnen goed samen

Ik heb veel verhalen gehoord die ik nog niet kende.

“Dit gemaal is een van de weinige herinneringen die nog over zijn van de enorme textielfabriek Spanjaard”, vertelt Peter Welles, de grote drijfveer achter de restauratie van het watermachientje. Hij fungeert tijdens deze Open Monumentendag als gids en vertelt vanuit zijn hart. Al vier jaar spant hij zich in voor het behoud van dit monumentje en binnenkort wordt duidelijk of de plannen door kunnen gaan en de lang gekoesterde wens om het gemaal te restaureren in vervulling kan gaan. Deze keer is het gemaal ook van binnen te bekijken. De afgelopen weken is er druk gewerkt aan het schoon en asbestvrij maken van het gebouw. De deelnemers aan de monumentenrun hebben de primeur om het pand van binnen te bekijken. Zo’n kleine dertig lopers hebben zich deze ochtend verzameld bij het Bussemakerhuis en vertrokken in kleine groepen na het startschot van wethouder Martin Velten. Cultuur en sport met elkaar verbinden, dat was de opzet en daarin was de organisatie geslaagd zo bleek na afloop toen de lopers in de tuin van het Bussemakerhuis werden onthaald op een hapje en een drankje.

De groepen werden begeleid door gidsen die achtergrondinformatie gaven tijdens de run, maar ook bewoners van monumentale panden werden ingeschakeld. Een zo kregen de atleten smeuïge verhalen te horen. “We hadden bedacht dat we na zo’n anderhalf uur wel weer terug zouden zijn, maar de meeste groepen hebben er bijna drie uur over gedaan, het was geweldig!”, verklaarde Henk Passies van de organisatie na afloop. En een andere deelneemster moest bekennen, dat ze tijdens deze run dingen gehoord had die ze nog nooit gehoord had. Onder meer over de A2-melk van melkveehouder Bonthuis, die tevens geschikt is voor mensen met een allergie. Truus ter Keurs van Erve Bartelink wist veel over de geschiedenis van de boerderij, maar ook precies op welke dag de zwaluwen vertrokken naar het zuiden. “Geweldig hoe enthousiast de bewoners mee gewerkt hebben. Het moest een verhaaltje worden van drie minuten, maar daar kon niemand zich aan houden!” lacht hij. Hij steekt dan ook de loftrompet met iedereen die bij deze run betrokken is geweest. A.H.

tekst en foto met dank aan de bornse courant