Ook Bornenaren gooien hun gebruikte mondmaskers lukraak weg

Weggegooide mondmaskers zijn slecht voor het milieu en vormen een gevaar voor dieren.

Sinds 1 juni 2020 is het dragen van niet medische mondmaskers in het openbaar vervoer verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Een aantal weken geleden kwam daar het “dringende advies” bij om de mondmaskers ook in openbaar toegankelijke ruimtes te gaan dragen. Dit wordt binnenkort zelfs verplicht.

Er zijn diverse varianten mondmaskers mogelijk. De stoffen mondmaskers, die je al vanaf ongeveer € 2,- kunt kopen. Maar iemand die handig is met de naaimachine heeft vast ook nog wel wat leuke restlapjes liggen. Hiervan kun je heel goed zelf een mondmasker maken, op internet zijn hiervoor wel aanwijzingen te vinden. En als je ze dubbellaags maakt, kan er ook nog een filter tussen waardoor ze zelfs dezelfde werking krijgen als de medische mondmaskers: ze beschermen ook de drager!

Maar wat je toch het meest ziet, zijn de wegwerp mondmaskers. En juist deze kunnen voor grote problemen zorgen. Mensen die het goed doen, gooien de gebruikte exemplaren thuis, op school of op het werk weg in een (af te sluiten) restafvalbak. Ook worden ze wel in openbare (vaak open) afvalbakken gegooid, waar ze best makkelijk uit kunnen waaien. En dan zijn er helaas nog de mensen die de gebruikte mondmaskers (of zelfs plastic handschoentjes) “zomaar ergens” op de grond gooien, dan zijn ze er maar vanaf.

Dit “zwerfafval” is niet alleen geen gezicht maar het hoort, net als ander afval, niet op straat of in de natuur thuis. Mondmaskers verteren niet gemakkelijk en als ze niet worden weggehaald kunnen ze jaren ergens blijven liggen.

De weggegooide mondmaskers vormen ook een gevaar voor dieren: Vissen (ja de mondmaskers en handschoentjes komen ook in het water terecht), eekhoorntjes, egels, honden, katten, vogels – eigenlijk alle dieren – kunnen het plastic per ongeluk eten of kunnen verstrikt raken in de elastieken hengsels van een mondmasker. En zo wordt iets wat bedoeld is om mensen te beschermen tegen het coronavirus, een gevaar voor dieren.

Het beste zou zijn dat iedereen alleen stoffen mondmaskers draagt. Deze kun je aan het eind van iedere dag even uitwassen en laten drogen, zodat je ze de volgende dag weer fris op kan zetten. Dit zorgt niet alleen voor minder afval maar draagt ook nog prettiger. Maar mocht je toch blijven kiezen voor de wegwerp exemplaren, gooi ze dan op de juiste wijze weg. Een schone leefomgeving begint immers bij jezelf.

Foto: Ismaël Hiemstra
Tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne