Cursiefje: Schrijfsels

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Het was een doordeweekse dag, zoals er zoveel in een jaar zijn. Waarschijnlijk was het de woensdag. Nog wat preciezer: de woensdagmorgen. Als er markt is in het dorp. Met wat andere en meer drukte dan anders.
“Ik waardeer uw schrijfsels”, zei de man in het schuifelende voorbijgaan. Schuifelend op van overheidswege geadviseerde gepaste afstand. Zo langzaam, dat hij mijn verbazing kon lezen over het woord schrijfsels.
“Spreekt daar wat minachting uit?”, vroeg ik hem. De man zette een zwaar gevulde boodschappentas voor zijn voeten. Kreeg wat kleur en warmte in zijn gezicht – het was koud voor de tijd van het jaar – het verwarmde zijn gezicht.
“Nee hoor”, antwoordde hij. “Ik vind het een mooi woord. Het klinkt wat ambachtelijk. Ik was vroeger leraar op een ambachtsschool.”
“Bedankt”, was mijn afgeknepen reactie, toen iemand met een nog vollere boodschappentas tegen hem op botste.

In gedachten maakte ik de ontmoeting af. Hij: Schrijft u liever over de regen of over de zon? Ik: Ligt eraan wat ik tegenkom!
En thuis herhaal ik wat ik al eerder schreef: dat ik gelezen word! Met een uitroepteken. Ik lardeer het met een aforisme van Multatuli. “Ik ken weinig schrijvers, op wier geschrijf ik zoveel aanmerkingen heb als op ‘t mijne.”
Je kunt schrijven als een ambachtsman, als een architect. Wezenlijk is volgens de Amerikaanse journalist en romanschrijver Mary Heaton Vorse dat de kunst van het schrijven de kunst is het zitvlak van de broek op de zitting van de stoel te houden.

Rond het middaguur op die doordeweekse dag zoals er zoveel in een jaar zijn golfde ingetogen vanaf de begraafplaats plechtige muziek mijn tuin in, als eerbetoon voor een dierbare overledene. Merels volgden mijn gespit in de tuin. Sommige met het bekkie krioelend vol.
Voor mij ligt een dood vogeltje. Piepklein. Het heeft geen tijd gehad om voorbij te gaan. Het gaat er alleen nog maar om wie het vindt. En daarover in schrijfsels schrijft.

Jan Stoop, 20-10-2020

Je vindt alle columns van Jan Stoop op BorneinBeeld.nl