Cursiefje: de Eerste Minister

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Na een vakantie in Griekenland die één magere dag duurde vloog ‘de koning terug met een gewone KLM-vlucht’. Er is geen krant die er geen aandacht aan besteedt. De raderen draaien als ik het lees. Ze stoppen als ik terug ben in de zomer van 2007, toen ik met mijn vrouw en veertien reisgenoten door Albanië reisde. Ik legde het vast. Daaruit dertien jaar later dit fragment.

Tirana. International Airport Nënë Tereza (vlieghaven Moeder Teresa). Vlucht OS 848, Tirana – Wenen. Naast het vliegtuig van Austrian Airways ligt een rode loper. Of die voor mij is, vraag ik een vriendelijk ogende stewardess. (Mijn vrouw lacht niet meer om dit soort grappen.) Nee meneer, die is niet voor u. Maar voor de eerste minister van Albanië. (Heb ik wel goed opgelet toen de reisleidster vertelde over de geschiedenis van het land?) Vliegt hij met ons mee?, vraag ik verbaasd. Ja! Het land kan zich kennelijk geen eigen regeringsvliegtuig veroorloven. Albanië staat te boek als het meest achtergebleven land in Europa. Tot 1991 drukte het despotisch dictatoriale communistische systeem het land in totale isolatie. Daarna opende Albanië zijn deuren naar de buitenwereld. Wat heb je er te zoeken, vroeg men mij. Daar wil ik juist achter komen, antwoordde ik.

Sali Berisha (63) en zijn vrouw nemen voorin plaats. Beveiligers (?) en persmensen hangen futloos in hun vliegtuigstoelen. Ik besluit een praatje te maken. Niemand houdt mij tegen. Ik vertel dat ik met een groep van zestien personen een rondreis door zijn land heb gemaakt. Dat ik het een interessante reis heb gevonden. En dat hij van ons de hartelijke groeten krijgt. Berisha hoort het aan en laat de paperassen die hij doorneemt even voor wat ze zijn. ‘Onze’ reisleidster bemoeit zich er mee. Vraagt of ‘haar’ groep met hem op de foto mag. No problem, lacht de benaderbare minister-president. Hij wacht ons op, nadat hij en zijn vrouw als eersten zijn uitgestapt. Dat hij dat doet, klinkt in de groep.

We reisden met een reisorganisatie die als motto ‘de andere manier van reizen’ hanteert. ‘Zo leer je een land en zijn bewoners het beste kennen’. Maar om daarvoor nou direct de eerste minister in te zetten… Stond trouwens ook niet in de reisbeschrijving!

Jan Stoop, 27-10-2020

Je vindt alle verhalen van Jan Stoop op BorneinBeeld.nl