Vierde Kloostergaarde kalender met foto’s van Lidian Kerr.

“Ik ging elke twee weken wel kijken wat er in bloei stond en wat er weer anders was”.

Sortimentstuin De Kloostergaarde in Zenderen heeft dit jaar de Almelose amateur natuurfotografe Lidian Kerr benaderd om de foto’s voor de inmiddels jaarlijkse Kloostergaarde kalender te maken.

De Kloostergaarde is een sortimentstuin die is ontstaan op terrein dat in het verleden behoorde bij het gymnasium van de Karmelieten aan de Hertmerweg 49 in Zenderen. Het terrein diende toen als sportveld voor de seminaristen. Na het vertrek van de paters werd het Agrarisch Opleidingscentrum in de kloostergebouwen gevestigd. Dit opleidingscentrum legde op het voormalige sportveld een sortimentstuin aan.

Toen de school sloot heeft een groep vrijwilligers nog geprobeerd het groen te onderhouden, maar dat bleek niet vol te houden. Uiteindelijk kocht de gemeente Borne in 2007 de drie hectare aan en werd het onderhoud gedaan door de plantsoenendienst. Ook dit was geen succes, de tuin was na enkele jaren volledig overwoekerd en de meeste paden waren helemaal niet meer zichtbaar.

In 2017 ontfermde de Stichting Invulling Stad & Landschap zich over het terrein. De tuin werd stukje voor stukje opgeknapt door zo’n twintig vrijwilligers uit de hele regio. Gemiddeld wordt er twee ochtenden in de week met vier of vijf man aan de tuin gewerkt. Ook het naastgelegen Theehuis De Karmeliet gebruikt de tuin om er haar eigen groenten te verbouwen die worden gebruikt in allerlei lekkernijen en gerechten.

Om extra inkomsten te vergaren is een aantal jaren geleden voor het eerst een kalender uitgebracht. Elk jaar worden de foto’s door een andere fotograaf gemaakt en dit jaar was dat Lidian Kerr.

Lidian is pas zo’n drie jaar geleden begonnen met fotograferen en de fijne kneepjes van het vak leerde ze van een buurman, die professioneel fotograaf is. Hij ging wekelijks met haar mee op pad om haar goed te leren fotograferen. Niet alleen het instellen van de juiste iso’s en diafragma’s, maar ook om te leren zien vanuit welke positie de mooiste foto’s gemaakt kunnen worden.

Haar eerste foto’s maakte Lidian met een kleine Sony compact camera. Op advies van de buurman is ze al snel overgestapt op een andere camera, dit werd een Panasonic Lumix. Daarna volgde nog een Nikon B700 en nu heeft ze tot volle tevredenheid de Sony HX400.

Het liefst gaat Lidian alleen op pad als ze foto’s wil maken: “met een ander erbij is wel gezellig, maar dan kijk je minder goed om je heen”. En hoe langer ze fotografeert, hoe meer ze ook ziet “je blik wordt veel breder”. Ze ziet nu bijvoorbeeld veel eerder welk soort vogel er rondvliegt. Ik kreeg ook nog een tip hoe je een (roof)vogel kunt fotograferen. “Als je een vogel ziet zitten niet direct stoppen want dan vliegen ze gelijk weg omdat ze jou ook zien. Doe net of je ze niet ziet en ga er ruim voorbij. Daarna stoppen, je voorzichtig omdraaien en als je geluk hebt zit de vogel er nog en is er een boompje om je achter te verstoppen”.

Behalve dat Lidian gewoon fotografeert wat ze onderweg tegenkomt, heeft ze ook haar favoriete plekken. Net als “collega” fotografen houdt ze deze favoriete plekjes het liefst voor zichzelf, zodat niet iedereen erop af komt. Zo kan ze unieke foto’s maken die iemand anders niet heeft. Verder heeft ze het geluk om dicht bij mooie natuurgebieden te wonen die makkelijk lopend of per fiets te bereiken zijn.

Lidians foto’s worden inmiddels op meerdere platforms geplaatst, zoals bij RTV Oost en ons eigen RTV Borne. Het maken van de Kloostergaarde kalender was erg intensief zegt ze: “ik ging elke twee weken wel kijken wat er in bloei stond en wat er weer anders was dan de keer ervoor”. Lidian heeft het afgelopen jaar honderden foto’s in De Kloostergaarde gemaakt waaruit ze uiteindelijke een keuze heeft gemaakt.

De kalender, met werkelijk schitterende foto’s, is voor € 12,50 verkrijgbaar via voorzitter@sisl.info. Ook zijn er gesprekken over verkoop via het Bussemakershuis in Borne. En zodra Theehuis De Karmeliet weer open mag, zullen ze ook daar worden verkocht.

Tekst en foto: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne