Josje Esseveld van ‘Made by Josje’: Corona laat oude hobby’s herleven

Handwerkzaken zijn er niet meer en juist nu is er vraag naar!

Zoveel mogelijk thuis blijven is het dringende advies van het kabinet. En dus gingen we massaal thuis werken. Prima, maar inmiddels hebben alle kasten een beurt gehad, zijn overbodige spullen opgeruimd en zit menigeen te piekeren hoe de dagen door te komen. Bouwmarkten en hobbywinkels bieden uitkomst!

De parkeerplaatsen bij bouwmarkten staan steevast vol! Menigeen wil nog wat achterstallig onderhoud plegen of het gespaarde geld aan een verbouwing besteden. Vakanties, stedentrips, uit eten gaan of andere uitjes zijn immers niet meer mogelijk. Thuis blijven is de leus en dus gaan we ons budget op een andere manier besteden. Toch maar die nieuwe keuken inbouwen of alsnog de badkamer die we al zo lang wilden aanpassen, gaan vernieuwen, het blijkt opeens allemaal mogelijk. Maar als je niets te klussen hebt, wat dan?

Dan blijkt menigeen oude hobby’s weer op te pakken. Knutselen en handwerken zijn weer helemaal in. Hobbywinkels springen daar op in en de voorraad blijkt niet aan te slepen. Ook Josje Esseveld merkt dit. In haar winkel Made by Josje heeft ze haar aanbod uitgebreid met haakgaren en borduurzijde. Fournituren en allerlei accessoires voor het naaien bevonden zich al in haar bestand maar nu komt daar het handwerken bij. “Er was vraag naar!” antwoordt ze op de vraag naar het waarom. Made by Josje is de enige winkel in Borne die nog fournituren verkoopt en menig hobbynaaister weet haar te vinden. Zelf richt de ondernemer zich op het naaien van theaterkostuums en kleding voor carnavalsprinsen en adjudanten. En daar zit momenteel de klad in. “Het carnaval ligt stil en ook op het gebied van de cultuur gebeurt er weinig. Dus besloot ik me te gaan richten op het handwerken en dan met name op het haken en borduren. Dat zijn de technieken die ikzelf ook beheers, dus kan ik de klant ook goed advies geven. Breien ligt me niet zo, dus die tak laat ik even liggen. Misschien komt dat nog”, lacht ze. ‘ Het blijkt een schot in de roos. Tijdens ons gesprek komt mevr van Goethem al garen halen. “Ik moet toch iets doen om de tijd te doden. Ik denk dat ik maar eens met een eenvoudige panlap begin.” Tevreden loopt ze even later met een bolletje wit garen de winkel uit.

“Handwerkzaken zijn er niet meer en juist nu is er vraag naar!”

Dan komt er een echtpaar binnen. Mevrouw heeft het plan opgevat om een beddensprei te gaan haken en ze zoekt verschillende kleurtjes groen uit die perfect bij elkaar passen. “Ik ben nu met pensioen gegaan en we hadden allerlei plannen, mijn man was al gestopt met werken. Daar kan nu helaas niets van komen. Ik pak mijn oude hobby maar weer op. Je moet toch bezig blijven! O, ja vroeger heb ik veel gehaakt, voor de kinderen, kleding en speelbeestjes, gordijntjes, noem maar op!” Nu wil ze een sprei haken. Hoe het precies zal worden weet ze nog niet. “Ik begin gewoon en dan zien we wel!” In de grote bakken die uitnodigend open staan heeft Josje een grote diversiteit aan kleuren uitgestald. De ondernemer is nu twee jaar aan de Grotestraat gevestigd en haar winkel heeft reeds een regionale uitstraling gekregen. “Er zijn nog maar weinig winkels die dit assortiment in huis hebben”, verklaart ze. “Die zijn de laatste jaren allemaal gestopt en nu ineens is er vraag naar handwerken!” Ook workshops zijn in trek. “In zat laatst tijdens een koopzondag buiten shawls te verven. Je wilt niet weten hoe vaak ik gevraagd werd om workshops te geven. Mensen willen gewoon iets gaan doen, ze hebben nu de tijd.”

Theaterkostuums

Josje Esseveld werd bekend vanwege haar naaikunsten voor de kerstoet die opgezet was door de St3Kearls en die drie keer opgevoerd is. Daar ontwierp en naaide ze alle kostuums voor. Datzelfde deed ze voor de musical Beauty and the Beast die in het Kulturhus werd opgevoerd. Haar ster rees tot grote hoogte, zelfs dominee Johan Meijer liet stola’s en een colbert vervaardigen en menig prinsenpaar in de regio werd keurig in kostuums gehesen door de naaiprinses. Dat succes bracht haar tot het openen van een eigen winkel Made by Josje. Corona dreigt haar echter in het vaarwater te zitten, maar de ras optimist, zoals ze zichzelf typeert, zit niet voor één gat gevangen. Het was immers nog nooit zo donker of het werd wel weer licht. De artistieke duizendpoot heeft meer kwaliteiten.

Kijk voor meer informatie op:
de website van ‘Made by Josje’
‘Made by Josje’ op facebook

Tekst en foto: Annemarie Haak
met dank aan de bornse courant