Aantal meldingen van corona blijft dalen in Borne

Bornse cijfers relatief beter dan het Nederlands gemiddelde.

In de week van van 2 tot en met 8 februari zijn er bij het RIVM 28 meldingen van positief op COVID-19 geteste Bornenaren binnengekomen. Dat zijn er 17 minder dan vorige week. De daling van de afgelopen weken blijft dus doorzetten.

Wel waren op 7 februari onder andere de teststraten van de GGD gesloten. Dat kan van enige invloed zijn op de cijfers.

Borne in Twente en Nederland

Omgerekend waren in Borne voor de tweede week op rij minder meldingen dan in geheel Twente. En voor het eerst in lange tijd waren er deze week relatief minder meldingen in Borne dan in geheel Nederland (Borne 120 per 100.000 inwoners, Twente 163, Nederland 152).

De GGD meldt deze week in twee Twentse gemeenten minder positieve gevallen dan in Borne. Hellendoorn had net als vorige week verhoudingsgewijs de meeste meldingen. Haaksbergen had de minste, gevolgd door Oldenzaal en dus Borne.

Borne gemiddeld in aantal tests

Het lage aantal in Haaksbergen wordt wellicht deels verklaard doordat men zich daar de afgelopen twee weken het minst van alle Twentenaren heeft laten testen in een teststraat van de GGD. Inwoners van vier Twentse gemeenten testten de afgelopen twee weken minder dan de Bornenaar. Met 481 tests in Borne is dat 24 procent minder dan dit cijfer vorige week.

Een andere indicatie voor de stand van zaken is het percentage positieve tests. Van alle tests die in de week van 1 tot en met 7 februari door de GGD op Twentenaren is uitgevoerd was 12,3 procent positief. Dat is een daling van één procent ten opzichte van vorige week. Het percentage ligt boven het gemiddelde van Nederland (10,7 procent).

Vaccinatie

GGD Twente vaccineert vanaf 15 januari het zorgpersoneel dat werkzaam is in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Vanaf 26 januari is de GGD begonnen met het vaccineren van thuiswonende 90- en 85-plussers. Tot en met 7 februari hebben 10034 Twentenaren uit bovenstaande groepen een eerste vaccinatie gehad.

Het vaccineren gebeurt ook door andere partijen dan de GGD. Het RIVM meldt dat tot en met zondag 7 februari ruim 500.000 mensen in Nederland een eerste coronavaccinatie hebben ontvangen. Daar bevinden zich ook ongeveer 13.600 huisartsen onder. Het RIVM publiceert (nog) geen vaccinatiecijfers per regio of gemeente.

Check meer coronacijfers over Borne

Check meer coronacijfers over Twente

Houd je aan de geldende coronamaatregelen

Tekst en graphics: Hans Dekker
Een productie van RTV Borne