Actie van de maand Amnesty

Pakistan: waar is mensenrechtenverdediger Idris Khattak?

De actie van deze maand betreft een oproep aan de autoriteiten van Pakistan om de verblijfplaats van mensenrechtenverdediger Idris Khattak bekend te maken en hem een eerlijk proces te geven.

Mensenrechtenverdediger Idris Khattak uit Pakistan wordt sinds november 2019 op een onbekende plek vastgehouden door de autoriteiten, op basis van een vage aanklacht wegens spionage. Hij kan zelfs de doodstraf krijgen. Hij krijgt zeer waarschijnlijk geen eerlijke rechtszaak.

Idris Khattak deed onderzoek naar gedwongen verdwijningen en werkte voor Amnesty International in Pakistan. In november 2019 verdween hij zèlf. Pas zeven maanden later gaven de autoriteiten toe dat ze hem vasthielden. Maar zijn familie weet nog steeds niet waar dat is.

Khattak zou volgens de autoriteiten iets met spionage van doen hebben. Ze baseren dat op een ontmoeting die hij in 2009 had met een buitenlandse diplomaat. Op 28 januari 2021 wees een rechter Khattak’s verzoek om zijn zaak voor een burgerrechter te laten komen af. Nu een militaire rechtbank zich over zijn zaak buigt lijkt het onwaarschijnlijk dat hij een eerlijk proces krijgt.

Stuur vóór 1 mei 2021 een brief naar de autoriteiten in Pakistan. Roep hen op om onmiddellijk bekend te maken waar Idris Khattak gevangenzit. En Idris’ rechtszaak moet niet door een militaire rechtbank worden behandeld, maar door een burgerlijke rechtbank.

Meedoen met deze schrijfactie? Neem contact met Amnesty Borne op via amnestyborne@gmail.com of (074)2662702. Amnesty Borne mailt of bezorgt u dan een set brieven met achtergrondinformatie.

Deelnemen aan acties kan ook via de website van Amnesty

Bekijk het nieuws uit Borne

Een productie van RTV Borne