Angst voor grote toeloop: geen projectie van tekeningen op muur

De film met kindertekeningen is vanaf vrijdagavond online te zien.

De geplande projectie van kinderkleurplaten op de muren van het Kulturhus, vrijdagavond 26 februari, gaat niet door. Men vreest een te grote opkomst. Eerder werd om die reden al afgezien van locatie De Veste.

“Met pijn in het hart hebben we dit initiatief in overleg met de gemeente moeten schrappen”, zegt Liesbeth Hassink, directeur van museum Het Bussemakerhuis.

Kleurplaten nu online te zien

“Er doen ruim 350 kinderen van vijf basisscholen mee. Als alleen die al komen met hun familie, wordt het reeds te druk. Vandaar dat we de tekeningen nu op film zetten en dat laten we vrijdagavond uitzenden door RTV Borne. Het werk is daarna te zien op YouTube. Ook de scholen krijgen een film. Hopelijk kunnen we later dit jaar alsnog de projectie uitvoeren”, aldus Hassink.

Creatieve inzendingen

Ze is aangenaam verrast over de kwaliteit van de ingeleverde kleurplaten. Kunstenares Ellen Klasen heeft vier markante gebouwen geschetst. “Veel kinderen zijn heel creatief, maken bijvoorbeeld het Witte Huis zwart. Of tekenen zelf een soort projectie.”

Grote rode bol door Borne

De kleurplatenactie is onderdeel van het project de Rode Draad, dat Borne op de kaart moet zetten als gemeente met een rijke textielhistorie. Vrijdagmiddag is de officiƫle aftrap. Burgemeester Jan Pierik zet dan een grote rode bol in beweging en geeft die een zetje naar een Bornenaar die een link heeft met textiel. Zo moet de bol een jaar lang elke week terechtkomen bij een persoon of instantie die iets te maken heeft met het textielverleden van Borne.

Twents Textiel Festival

Doel van de Rode Draad is om de gemeente Borne te profileren als textielplaats, en tenminste een jaar lang activiteiten te organiseren zoals wandelingen, exposities en lezingen.

Het Bornse initiatief, waaraan sinds vorig jaar naast het Bussemakerhuis ook Made by Josje, het Kulturhus, Kunst in het Koetshuis, gidsengroep Oud Borne, Fairtrade Borne, de Heemkundevereniging, Bornse synagoge, de Bornse Kunstkring, Borne Boeit, De week van Borne, RTV Borne en De Bornse Courant aan meewerken, is onderdeel van het grotere Textiel festival Twente.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rode Draad bij VisitBorne

Lees meer over Cultuur in Borne

Een productie van RTV Borne