Cursiefje: Opruimen

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Wat eraan voorafging, is allengs een veel langer verhaal geworden, een verhaal van bijna een jaar. Begin vorige week had het duo Rutte en De Jonge evenwel maar een handjevol woorden nodig om te melden dat het vaccineren tegen corona begon. Nederland was er klaar voor! Prompt pakte ‘onze’ nationale omroep de NOS uit. Met een tv-s h o w: De Avond van de Vaccinatie.
Zeker, er waren woorden van voorbehoud. Is er wel voldoende goedgekeurd op de juiste plekken klaargelegd ijskoud vaccin? Wordt er geloot? Wie mag eerst, wie later? Welke omstandigheden zijn niet, welke wèl te voorzien? Hoe staat het met onze wendbaarheid en welwillendheid? Zullen we fouten maken? Wordt er voorgetrokken? Wordt er brutaalweg voorgegaan? Vraagtekens. En een uitroepteken, een uitroepteken achter de uitroep dat we ons niet echt zorgen hoeven te maken.

Bij die ons, daar hoor ik bij. Ik ben bezig met het opruimen van het afgelopen jaar. Lees nog eens na wat ik tien maanden geleden schreef toe H E T begon. Daarbij komt het gevoel op dat ik een routekaart ontvouw naar betere tijden. Met ook zoiets als achter de horizon kijken of we daar al zijn. (Of ik zelf rij, laat ik nog even in het midden.)
Toen het begon – je hoorde niets anders, heette corona al snel coronavirus of -crisis, of covid-19. Het is een pandemie. Lente wordt stilte. Thuisblijven. Terughoudendheid. Corona was een krans. Bij de Grieken en Romeinen een hoge onderscheiding. Verleend aan overwinnaars. Ook gedragen bij sprekers in raad en volksvergadering, bij offeren en feesten.

We gaan op weg naar het Spaanse Nerja. Om daar traditioneel het voorjaar te oefenen en te proeven. Bij meer dan 20 graden in de zon. Een bericht uit Borne reist ons weldra achterna. Bornenaren hoeven niet ongerust te zijn. Ondanks dat een inwoner het coronavirus blijkt te hebben. De burgemeester laat weten dat het risico op besmetting vrij gering is omdat de patiënt bij thuiskomst direct in thuisisolatie is gegaan. In Spanje wordt al snel met bossen sleutels gerammeld. ‘Noodtoestand’ wordt afgekondigd. Het wordt stil, knellend stil, stiller, stilst. Een Spaanse kennis stuurt een als opbeurend bedoeld berichtje: El art es . . . estar en casa como si estuvieras – De kunst is thuis te zijn alsof je op reis bent.

Jan Stoop, 12-1-2021

Je vindt alle verhalen van Jan Stoop op BorneinBeeld.nl