Cursiefje: Zakatlas

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Het is een boekje van nog geen 130 pagina’s, formaat zakagenda: de Zakatlas van de Belevingswereld, uitgegeven door Meteor Press Amsterdam. De grafische ontwerpers Louise van Swaaij en Jean Klare en de cultuurhistoricus Arie van den Berg brengen figuurlijk en denkbeeldig de mentale wereld van de mens in kaart. In wonderbaarlijke en prachtige landschappen van gevoel, gemoed en ervaring. Uitdagend ook.

Het boekje brengt je naar plaatsen als Geluk en Voorspoed. Je verblijft er in de Bergen van Werk. Het haalt je weg uit het Moeras van Verveling. Een vliegveld heet er geen airport met een naam erbij, maar Vleugels. Stranden liggen bij Goede Vrienden en Koel Biertje. Kuuroorden heten Herbeleving en Berusting. Als mijn gemoedstoestand erom vraagt weet ik het blindelings te vinden, de juiste weg op de allerbelangrijkste en avontuurlijkste reis van ieder mens, het leven zelf.

Voor deze column besluit ik af te reizen naar het gebied Lente en Zomer, gelegen aan de Zee van Mogelijkheden. Via Veilige Haven vaar ik de dubbele havenplaats Welkom/Vaarwel binnen. Ik heb een kort logies geboekt in het plaatsje Geborgenheid aan de Stroom van Bezinning die uitkomt in het meertje Oase van Rust. Daar zal ik zeker een paar dagen verblijven in het stadje Bezinning en het piepkleine Zelfkennis. Het schuin daaronder gelegen Verboden gebied Vlakte van Eenzaamheid zal ik niet aandoen. Wel goed bereikbare plaatsen als Moed, Geloof (met als kerkdorp Bijgeloof) en Fantasie met daar vlakbij Luchtkastelen.

Als ik de bundel Veel Werk van tekstschrijver Jan Boerstoel uit heb, keer ik terug. Op de terugweg doe ik nog het plaatsje Weerzien op het gelijknamige eilandje Weerzien aan, het tweelingeiland van Geheim in de Zee van Mogelijkheden.

Ik prent in mijn hoofd waarmee de Zakatlas van de Belevingswereld begint. Een koning ontmoet een boerenknecht. Hij wordt jaloers op diens levensgeluk. Boosaardig als de koning is, stelt hij de knecht een paar onmogelijke vragen. Over een week zal hij terugkomen en wil hij antwoord. Weet de knecht het niet dan zal een beul de knecht onthoofden. Zo ver komt het niet. Een van de vragen is: “Waar ligt het middelpunt van de aarde?” “Recht onder uw voeten”, antwoordt de knecht, “u mag het nameten”. Dat doet de koning niet. Hij heeft immers meer dan het juiste antwoord gekregen. Deze handzame zakatlas gaat niet over van waar naar waar, maar van waar naar wie.

Jan Stoop, 13-4-2021

Kijk hier voor meer Verhalen uit Borne