De coronacijfers in Borne en Twente zijn weer iets beter dan vorige week

Omgerekend zijn er in Borne wel nog steeds iets meer meldingen dan in geheel Twente.

Het RIVM meldt voor Borne nog steeds slechtere coronacijfers dan voor heel Twente, maar dat verschil is voor de derde week op rij wel kleiner geworden. Ook kruipen de Bornse en Twentse cijfers weer iets meer richting het landelijk gemiddelde.

In de week van van 12 tot en met 18 januari zijn er bij het RIVM 77 meldingen van positief op COVID-19 geteste Bornenaren binnengekomen. Dat zijn er 55 minder dan vorige week.

Borne in Twente en Nederland

Dat betekent een daling van zo’n 42 procent ten opzichte van een week eerder. De daling gaat harder dan de weken voorafgaand en ook harder dan de daling van afgelopen week in Nederland (was ongeveer 22 procent).

Omgerekend zijn in Borne wel nog steeds iets meer meldingen dan in geheel Twente en een stuk meer dan in geheel Nederland (Borne 330 per 100.000 inwoners, Twente 316, Nederland 226).

Er waren deze week zeven Twentse gemeenten met meer positieve meldingen dan Borne. Tubbergen had verhoudingsgewijs de meeste meldingen, Enschede de minste. Drie gemeenten in noord- en noordoost-Twente scoren wat dit betreft het slechtst.

Borne gemiddeld in aantal tests

Het lage aantal in Enschede wordt wellicht deels verklaard door het feit dat van alle Twentenaren mensen uit Enschede de afgelopen twee weken het minst hebben getest in een teststraat van de GGD. Het omgekeerde geldt voor Tubbergen. Inwoners van acht Twentse gemeenten testten meer dan de Bornenaar (4106 tests).

Een andere indicatie voor de stand van zaken is het percentage positieve tests. Van alle tests die in de week van 4 tot en met 10 januari door de GGD op Twentenaren is uitgevoerd was 14,3 procent positief. Dat is wat minder dan vorige week, toen dit percentage 16,9 procent bedroeg. Het percentage ligt boven het gemiddelde van Nederland.

Vaccinatiecijfers

Het RIVM publiceert nog geen vaccinatiecijfers per regio of gemeente.

Kijk hier voor meer coronacijfers over Borne

Kijk hier voor meer coronacijfers over Twente

Kijk voor de geldende maatregelen op het Coronadashboard van de Rijksoverheid

Tekst en graphics: Hans Dekker
Een productie van RTV Borne