De coronameldingen in Borne blijven dalen, tegen de landelijke trend in

De landelijke lijn steeg afgelopen week met negentien procent.

In de week van van 16 tot en met 22 februari zijn er bij het RIVM 21 meldingen van positief op COVID-19 geteste Bornenaren binnengekomen. Dat zijn er vier minder dan vorige week. Daarmee zet de lichte daling van een week eerder deze week door.

Borne in Twente en Nederland

Omgerekend waren in Borne weer minder meldingen dan in geheel Twente en in geheel Nederland (Borne 90 per 100.000 inwoners, Twente 139, Nederland 166).

De GGD meldt deze week in drie Twentse gemeenten minder positieve gevallen dan in Borne. Haaksbergen had weer de minste, gevolgd door Dinkelland, Hengelo en dus Borne. Hellendoorn had net als vorige week verhoudingsgewijs de meeste meldingen.

Bornenaar testte relatief weinig

Het lage aantal in Haaksbergen wordt wellicht weer deels verklaard doordat men zich daar de afgelopen twee weken het minst van alle Twentenaren heeft laten testen in een teststraat van de GGD. Uit Borne lieten ruim 320 mensen zich testen. Dat is 22 procent minder dan dit cijfer vorige week.

Een andere indicatie voor de stand van zaken is het percentage positieve tests. Van alle tests die in de week van 16 tot en met 22 februari door de GGD op Twentenaren is uitgevoerd was 9,5 procent positief. Dat cijfer ligt zo’n drie procent lager dan vorige week. Het ligt iets boven het gemiddelde van Nederland (9,8 procent).

Vaccinatie

GGD Twente vaccineert vanaf 15 januari het zorgpersoneel dat werkzaam is in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Vanaf 26 januari is de GGD begonnen met het vaccineren van thuiswonende 80-plussers. Tot en met 22 februari hebben 19.967 Twentenaren uit bovenstaande groepen een eerste vaccinatie gehad. Van hen zijn 4.268 mensen volledig gevaccineerd.

Het vaccineren gebeurt ook door andere partijen dan de GGD. De rijksoverheid geeft een berekend aantal gezette prikken 1.062.871 tot en met 23 februari.

Bekijk meer coronacijfers over Borne

Bekijk meer coronacijfers over Twente

Houd je aan de geldende maatregelen

Tekst en graphics: Hans Dekker
Een productie van RTV Borne