De maatregelen om corona in te dammen worden aangescherpt

Hopelijk gaat iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houden.

Burgemeester Jan Pierik waarschuwde er al voor: het pakket van aanscherping van de maatregelen is ook zeker op Borne van toepassing.

Begin januari 2020 komen er berichten uit China over een mysterieuze (nieuwe) longziekte. Al snel krijgt het de naam COVID-19, in de volksmond ook wel corona. Het lijkt een ver-van-mijn-bed ziekte, want hoeveel mensen gaan er nu eigenlijk naar China of komen vandaar naar Nederland. En het RIVM geeft op dat moment nog aan dat het moeilijk van mens op mens overdraagbaar is, dus kan het nooit heel gevaarlijk zijn.

Maar al snel blijkt het wel gevaarlijk te zijn en vanaf februari wordt het ook in Nederland menens met corona. Halverwege maart 2020 wordt er in Nederland een “intelligente” lockdown ingevoerd. Nederland komt tot stilstand als een sneltrein waarin aan de noodrem is getrokken. Rond eind april daalt het aantal coronabesmettingen weliswaar drastisch, maar zelfs dan al wordt er gesproken over een te verwachten tweede coronagolf in het najaar.

Ondertussen worden stapje voor stapje de maatregelen versoepeld en gaan we terug naar iets wat lijkt op het “normaal” zoals we dat gekend hebben. We gaan weer naar werk, school, restaurants, café’s en terassen en op vakantie. Ook laten we – bewust of onbewust – de touwtjes vieren als het gaat om 1,5 meter afstand houden en het aantal mensen waarmee we (dicht) bij elkaar komen.

Vanaf juli lopen de aantallen besmettingen (zoals in april al werd voorspeld) langzaam weer op. In september gaat het ineens zeer snel met wekelijks bijna een verdubbeling. Maar inmiddels zijn er ook velen die niet (meer) geloven dat corona een gevaarlijke ziekte is. Of ze geloven niet dat zij ziek kunnen worden en als ze dat wel zouden worden, dan is het volgens hen niet meer dan een verkoudheid of mild griepje. En helaas gedragen zij zich hier ook naar.

Onlangs deed de regering een dringende oproep om in openbaar toegankelijke ruimtes mondmaskers te gaan dragen (ik zie ze weinig). Ook werd er weer een verbod ingesteld om meer dan drie personen uit een ander huishouden thuis te ontvangen. En uitgaansgelegenheden mochten niet meer dan 30 personen tegelijk ontvangen en dan ook nog tot maximaal 10.00 uur ‘s avonds.

Maar er is die groep (alle leeftijden) die denkt: WIJ worden toch niet ziek, of krijgen alleen maar milde klachten. Dus hoeven we ons hier niet aan te houden. WIJ willen onze vrijheid niet opnieuw kwijt. En bovendien zijn het ANDEREN die zich dom gedragen. Zoals de kwetsbaren die “gewoon” naar buiten gaan, naar supermarkten of met 4 personen uit 2 verschillende huishoudens een restaurant of café bezoeken op gepaste 1,5 meter afstand. Want deze ANDEREN weten toch dat WIJ hier ook komen. Dus nemen deze ANDEREN bewust gezondheidsrisico’s, niet WIJ.

Ook onze kinderen, ouders en grootouders behoren bij deze groep “domme” mensen. Immers, als WIJ na een gezellig avondje stappen of een mooie vakantie de volgende dag bij hen binnenstappen om te vertellen hoe leuk we het hebben gehad, laten ze dit gewoon toe. Ondanks de risico’s die ze mogelijk lopen. Als zij zich zo onverantwoordelijk mogen blijven gedragen, mogen WIJ gewoon feestjes blijven houden en met grote groepen bij elkaar blijven komen. Ons kan immers toch niets gebeuren.

Maar nu heeft de regering aangekondigd dat de komende vier weken alle horeca moet sluiten, er op bijeenkomsten nog maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn, evenementen en amateur sportwedstrijden verboden worden en we niet vaker dan 1 keer per dag maximaal drie bezoekers thuis mogen ontvangen. En (eindelijk) wil men een mondmasker plicht instellen voor iedereen van 13 jaar en ouder in openbaar toegankelijke ruimtes.

Hopelijk gaat iedereen zich aan deze maatregelen houden zodat we met ons allen het virus weer terug weten te dringen. Maar ook na deze 4 weken blijft voorzichtigheid geboden. Zoals we inmiddels ervaren hebben laait het virus snel weer op zodra we de teugels laten vieren. We zullen dus voorlopig allemaal moeten leren om met een “nieuw” normaal om te gaan.

Tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne