Het aantal positief geteste Bornenaren daalt opnieuw slechts licht

Borne zit boven het Twents en boven het landelijk gemiddelde.

In de week van van 29 december tot en met 4 januari zijn er bij het RIVM 163 meldingen van positief op COVID-19 geteste Bornenaren binnengekomen. Dat zijn er tien minder dan vorige week. De lichte daling die vorige week is ingezet, zet daarmee iets door.

Borne in Twente

Omgerekend naar 100.000 inwoners gaat het in de afgelopen week in Borne om 703 mensen met het coronavirus SARS-COV-2. Voor Twente was dit deze week 591. Borne zit daarmee weer boven het gemiddelde in Twente.

Slechts vier gemeenten in Twente hebben hogere cijfers dan Borne. Gecorrigeerd naar inwoneraantal had Losser met 952 per 100.000 inwoners de meeste besmettingen, gevolgd door Twenterand. Uit de drie grootste steden zijn de minste meldingen binnengekomen. Enschede staat onderaan met 427 meldingen per 100.000 inwoners.

De afgelopen vijf weken laten het volgende beeld zien:

Bornenaren laten zich het meest testen

Misschien is het hoge aantal tests door Bornenaren deels een verklaring voor de hoge cijfers. GGD Twente meldt dat de voorgaande twee weken 1304 Bornenaren zich hebben laten testen in een teststraat van de GGD. Dat is meer dan het gemiddelde van alle Twentse gemeenten (respectievelijk 5618 en 4411 per 100.000 inwoners). Deze cijfers liggen lager dan vorige week. Borne scoort hier het hoogst van alle Twentse gemeenten.

Van alle tests die in de week van 28 december tot en met 3 januari door de GGD op Twentenaren is uitgevoerd was 19,1 procent positief. Dat is praktisch gelijk aan vorige week.

Landelijk

Het aantal gemelde personen met COVID-19 lag in de week van 30 december tot en met januari met 56.440 gevallen lager dan een week eerder. Het RIVM meldde toen 67.388 gevallen. Het aantal ziekenhuisopnames is praktisch gelijk gebleven en het aantal personen dat is overleden is licht toegenomen. Het RIVM concludeert dat “een overtuigende daling nog niet zichtbaar” is.

Dit betekent dat de relatieve afname van aantal positief getesten in Borne van bijna 6 procent ten opzichte van een week daarvoor weer minder groot was dan het landelijk gemiddelde, dat aangeeft dat er ruim 16 procent minder positieve tests waren dan een week eerder. (Let op, er zit een dag verschil tussen deze beide metingen: voor Borne gaat het om de periode 29 december tot en met 4 januari, voor Nederland om 30 december tot en met 5 januari).

Geen dagkoersen, maar weekcijfers

RTV Borne kijkt naar de trend per week, omdat de dagcijfers sterk kunnen schommelen. Deze schommelingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het heeft onder meer te maken met het verschil in drukte in de teststraten gedurende de week. Vooral op zondag laten mensen zich minder testen. Eerder en ook deze week hebben ook computerstoringen bij de GGD ervoor gezorgd dat de cijfers niet het daadwerkelijke aantal besmettingen weerspiegelden.

Kijk hier voor meer Coronacijfers voor Borne

Kijk hier voor meer Coronacijfers voor Twente

Kijk voor de geldende maatregelen op het Coronadashboard van de Rijksoverheid

Tekst en graphics: Hans Dekker
Een productie van RTV Borne