Hoe gaat het met restaurant ‘t Hertme’s Ambacht?

Lereau Hulsink vertelt hoe hij het afgelopen jaar beleefd heeft.

Helaas moet Restaurant ‘t Hertme’s Ambacht van Lereau Hulsink, net als zijn collega’s in de horecabranche, nog altijd de deuren gesloten houden vanwege de coronamaatregelen. En dat al voor de tweede keer dit jaar. Lereau vertelt hoe hij het afgelopen jaar beleefd heeft.

Genomineerd voor de Startersprijs Midden Twente

November 2019. Restaurant ‘t Hertme’s Ambacht van Lereau Hulsink behoort tot de vier genomineerden voor de Startersprijs Midden Twente. De eerste keer in de historie van deze prijs dat er een restaurant genomineerd is. Een meer dan terechte nominatie voor de horecaman in hart en nieren. De passie voor het ondernemen en horecavak stralen Lereau en zijn team aan alle kanten uit en wordt bevestigd met zeer goede beoordelingen op reserveringssites. November 2020.

“Maandagavond 18 november 2020, een avond om niet snel te vergeten!” schetst Lereau enthousiast hoe hij de uitreiking van Startersprijs Midden Twente in Schouwburg Hengelo heeft ervaren. “Ook de aanloop naar die bewuste avond zal me nog lang heugen. Het telefoontje dat ik ontving met de mededeling dat ik bij de laatste tien kandidaten zat, was al geweldig. Vervolgens kreeg ik de jury op bezoek en enkele dagen later hoorde ik dat we bij de laatste vijf genomineerde bedrijven zaten. Dat was voor mij al een overwinning! Het maakte me niet uit of ik nu eerste of vijfde zou worden. De nominatie voelde al als een prijs en was een fantastisch moment. Mede dankzij de inzet van al mijn collega’s hebben we dat bereikt!”

Bezoekers namen toe

De Startersprijs heeft ‘t Hertme’s Ambacht veel extra bekendheid opgeleverd. “Tijdens de uitreiking mochten we ons bedrijf promoten en werd er een filmpje van ons getoond. We wonnen een cheque van maar liefst 1000 euro om te investeren in het bedrijf. Na de prijsuitreiking kwamen we best wel onder een vergrootglas te liggen en nam de drukte alleen maar toe. Elke dag weer ontvingen we felicitaties van onze gasten, iets waar we enorm veel positieve energie uit hebben gehaald. Onvoorstelbaar hoeveel mensen er van op de hoogte waren!”

Prijs verzilverd

“De ontvangen cheque heb ik in maart van dit jaar verzilverd bij de firma Colpro, een specialist op het gebied van koelcellen. Vanwege de toenemende drukte was onze koelcel te klein geworden en deze voldeed ook niet echt meer aan de eisen. Onze nieuwe koelcel voldoet nu aan alle eisen die de Voedsel en Warenautoriteit ons oplegt. Wanden, plafond en deur zijn tien centimeter dik geïsoleerd, waardoor er vrijwel geen kou verloren gaat. We zijn er zeer blij mee!”

En toen kwam corona…

De maanden december en januari verliepen boven verwachting goed voor ‘t Hertme’s Ambacht. Elke maand werd er qua cijfers geplust vergeleken met het jaar ervoor. En toen sloeg ook voor deze horecazaak het noodlot toe. “Op zondag 15 maart 2020 krijgen we annulering na annulering binnen en omstreeks 17.00 uur horen we via social media en diverse berichtjes, dat we om 18.00 uur onze deuren moeten sluiten vanwege het coronavirus. Ik moest even gaan zitten om dit nieuws binnen te laten komen en te laten bezinken. Hoe nu verder…?! Alle geplande feesten en partijen, vergaderingen en bijeenkomsten werden massaal geannuleerd. Ook de concerten en de Afrika-dagen in het Openluchttheater in Hertme werden afgeblazen. Dat heeft ons gewoon bizar veel omzet gekost die we wel in onze omzetprognose hadden meegenomen voor het jaar 2020. Hierdoor hebben we bepaalde noodzakelijke investeringen niet kunnen doen, die we juist hadden willen doen omdat we toch elk jaar groeien als bedrijf.”

Kansen zien

Gedurende de eerste lockdown zijn Lereau en zijn team gestart met een viergangen afhaalmenu dat je thuis in de vorm van een kookworkshop kon bereiden. “Hier kregen we massaal foto’s van toegestuurd en we ontvingen enorm veel positieve reacties. ‘Hoe leuk het wel niet was om dit thuis te doen’. Het was immers een eenzame periode zonder enig bezoek tijdens de lockdown, en zo konden de gasten toch de kwaliteit van ‘t Hertme’s Ambacht consumeren. We leverden ook de kwaliteit die men gewend was. Zelfs de waxinelichtjes zaten erbij, alles voor een sfeervolle avond. Je moest zelf alleen nog voor bijpassende muziek zorgen!”, vertelt Lereau.

“Toch moet ik eerlijk bekennen dat het niet echt onze tak van sport was. Geen sociaal contact, geen sfeer en geen gemoedelijkheid met de gasten in de zaak. Alles moest, begrijpelijk hoor, op save. Maximaal drie gasten in de zaak, handen desinfecteren, bestellingen op 1,5 meter in ontvangst laten nemen, betalingen op 1,5 meter afstand en via een aangegeven route weer naar buiten…”. Dit past natuurlijk bij geen enkele horecazaak, en al helemaal niet bij de altijd gastvrije en amicale Lereau.

Gelukkig een drukke zomer

“Op 1 juni mochten we de zaak eindelijk weer openen. Het was een mooie warme dag, waardoor het ongelooflijk druk was. Bijna te druk… De dagen, weken en maanden daarna bleef de drukte aanhouden en hadden we toch nog wel een redelijk seizoen. Ondanks dat we toch 2,5 maand ‘dicht’ hebben gezeten.”

Opnieuw de deuren sluiten

Vervolgens kreeg de horeca op 13 oktober wederom het bericht dat zij op 14 oktober om 22.00 uur hun deuren opnieuw moeten sluiten. “Wederom een mes in je rug”, beschrijft Lereau zijn gevoel. “Hoe nu weer verder te gaan? Afhaalmaaltijden, zoals tijdens de vorige lockdown, is geen optie. Dat hebben we maar gezien als gastenbinding, want daar hebben we uiteindelijk geen cent mee verdiend. We zitten gewoon te ver in het buitengebied en de markt van afhaalmaaltijden is toch wel redelijk verzadigd.”

Onzekere toekomst

“Tot op de dag van vandaag blijft de toekomst erg onzeker. De besmettingscijfers stagneren en ook de IC opnames blijven veelal gelijk. Hopelijk komt er heel snel verandering voor wat betreft het coronavirus en de maatregelen, anders kon het zomaar eens afgelopen zijn. En dat geldt spijtig genoeg, na regelmatig onderling contact, voor heel veel horecaondernemers, zowel regionaal als landelijk.”

Terugkomend op de Startersprijs: “Ik hoop dat alle genomineerde bedrijven dit jaar, wanneer die uitreiking ook maar zal zijn, ook terug kunnen kijken op een bijzonder mooie aanloop en avond. Mocht ik de tijd ervoor vrij kunnen maken, dan kom ik de prijsuitreiking zeker bijwonen. Het ga jullie persoonlijk en zakelijk allemaal goed in deze bizarre tijd en blijf allemaal gezond! Namens het volledige team van ‘t Hertme’s Ambacht”, besluit Lereau.

tekst en foto met dank aan ROZ