Krachtige strijd tegen de bouw van windmolens bij A35

De Bornse actiegroep “Geen windmolens bij woonwijken” sluit een opmerkelijk verbond met Hof van Twente

De strijd tegen de bouw van twee windmolens dichtbij de A35 is al enkele jaren bezig. Op 12 mei kwam het onderwerp aan de orde in de gemeenteraad van Hof van Twente. De initiatiefnemers konden daar hun voorstel toelichten. In Borne wordt op 18 mei bij het Politiek Beraad gesproken over de energievisie. De omwonenden die vrezen voor hun omgeving hebben het gevoel niet gehoord te worden. Tijd voor actie.

Een dikke map vol documentatie en correspondentie is er al aan gewijd. Gerard Sleumer en Jan Withag worden er soms moedeloos van. Het lijkt op vechten tegen de bierkaai, terwijl ze van mening zijn dat ze toch echt wel een punt hebben. Beide wonen in de omgeving van de locatie waar de twee windmolens gepland zijn. De gevaartes van 230 m hoog zijn heel goed te zien vanuit hun tuinen. “En dan hebben we het nog niet eens over het lawaai en de slagschaduw. Wij kunnen straks niet meer buiten op het terras in de zon zitten zonder steeds een voorbij zwaaiende schaduw over je gezicht”, verklaart Withag. Ook in den lande raakt men er steeds meer van overtuigd dat windmolens in de buurt van woonwijken niet acceptabel zijn. Dit sterkt de mannen, die onderdeel uitmaken van de actiegroep “Geen windmolens bij woonwijken”. De groep heeft inmiddels contact gelegd met “Buren tegen windmolens”, de cluster uit de Hof van Twente. Samen willen ze zich sterk maken en als het moet zelfs actie voeren. “Wij hebben ook een stem!”

Initiatief

Het initiatief voor het plaatsen van de windmolens komt van de familie Kristen die een boerderij runt langs de snelweg. In het kader van het opwekken van groene energie, verduurzaming en energietransitie, heeft de familie contact gezocht met enkele instanties die groene energie promoten waaronder Pure Energie en heeft zelf grond ter beschikking gesteld. De ene molen zou bij hun boerderij geplaatst kunnen worden, de ander op een perceel bij het Zonnig Spoor, nabij de scouting en de hondendressuurvereniging aan de andere kant van de Deldensestraat. Als tegenprestatie zou de landbouwer jaarlijks een bedrag ontvangen en dit zou noodzakelijk zijn om het voortbestaan van het bedrijf te waarborgen. “Direct bij het lanceren van de plannen hebben wij bezwaar gemaakt als wijkbewoners”, licht Sleumer toe. “Ze komen veel te dicht bij de bebouwing!” Ook de Stichting Twickel die het landgoed beheert heeft laten weten het initiatief niet te steunen. Windmolens van die omvang te midden van een bosrijk landgoed is onacceptabel. Dat zelfde geluid komt van de vrienden van Twickel. Uit een enquête die gehouden werd onder omwonenden bleek dat 92% tegen de komst van windmolens is.

Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst, die de groep organiseerde in het Hoogspel, gaf Rob Rietveld (Nederlandse vereniging van Omwonenden Windmolens) een uiteenzetting over de gevolgen van windmolens, over de investeringen(subsidies), de efficiency en de ervaringen elders in Nederland en in andere landen. Die waren niet bepaald positief. Een arts ging in op de gezondheidsklachten, die zouden kunnen ontstaan vanwege luchtvervuiling en lawaaioverlast. Volgens deskundigen zouden windmolens op minstens 1500 meter van woonwijken af moeten staan! Het is volgens Sleumer ronduit schokkend dat in Nederland wordt geaccepteerd dat 9 procent van de omwonenden van windmolens daar ernstig hinder van mogen ondervinden.

Springen op een rijdende trein

Vanuit de initiatiefnemers en hun partners, waaronder Pure Energie en Borne Energie, is er een participatieproces opgestart. Ook leden van de protestgroep hebben zich daarvoor aangemeld. Maar de mannen kregen het gevoel niet gehoord te worden. Enkelen hebben zich zelfs al terug getrokken. “Onze bezwaren worden van tafel geveegd en doen er niet toe. Het was een voorlichtingsproces in plaats van een participatieproces. Dit is als springen op een rijdende trein waarvan het einddoel door de initiatiefnemers al is bepaald.” De mannen vinden het een onzalig plan en gaan, nu duidelijk is dat de initiatiefnemers volkomen ongevoelig zijn voor de zorgen van de omwonenden, over tot actievoeren. Tijdens een actiedag in het Amsterdamse IJbroek was een Bornse delegatie present. Ook is er namens de actiegroep een brief geschreven naar de gemeenteraad, zodat tijdens de informele zitting ook een tegenstem gehoord wordt. Individuele omwonenden hebben eveneens de gemeenteraad laten weten dat het plan hun leefomgeving ernstig aantast. Verder wordt zoveel mogelijk de publiciteit gezocht om de aanhang te vergroten en de besluitvormers er van de doordringen dat dit plan niet door mag gaan. Echt formeel protest aantekenen kan pas wanneer er een vergunning aangevraagd wordt, maar de groep vreest dat het dan al te laat kan zijn. “We moeten nu onze stem laten horen!”

Kijk voor meer info op de website van ‘geen windmolens bij woonwijken’

Volg het nieuws uit Borne

Tekst en foto: Annemarie Haak
Een productie van RTV Borne
met dank aan bornsecourant