Ook de Bornse Joden staan nu vermeld op het Holocaust Monument

op de foto: Marieke hangt het certificaat op onder het toeziend oog van burgemeester Jan Pierik.

In haar eentje voerde ze een crowdfundactie om de 74 joodse medeburgers die omgekomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, vermeld te krijgen op het grote Holocaustmonument dat momenteel in Amsterdam gebouwd wordt. Marieke Voerman Peeters is van mening dat deze Bornse inwoners niet mogen ontbreken. Nu zijn al haar inspanningen voltooid. Het certificaat dat ze kreeg, schenkt ze aan het gemeentehuis. Burgemeester Jan Pierik stak zijn waardering niet onder stoelen of banken. Hij vond dat het waardedocument een mooi plaatsje moest hebben en samen met Marieke werd het opgehangen in de hal, zodat bezoekers van het gemeentehuis het goed kunnen zien.

Een paar jaar geleden startte ze de actie op. Een artikel in de Bornse Courant leverde haar direct de eerste 600 euro op. Om alle namen vermeld te krijgen moest er echter 3700 euro op de plank komen. Het Holocaust Namenmonument bestaat uit een aantal muren, die van bovenaf vier Hebreeuwse letters weergeven die staan voor: In Herinnering aan. Op elk van de 102.000 stenen die voor dit monument nodig zijn, wordt een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd. De beroemde architect Daniel Liebeskind staat borg voor het ontwerp dat in het hart van het Joodse kwartier in Amsterdam zijn plek krijgt. De actie is opgestart door het Auschwitz comité als tastbare herinnering aan al die onschuldige mensen, die vermoord zijn. Gemeenten, particulieren, stichtingen of andere organisaties konden stenen adopteren voor 50 euro per stuk. Marieke Voerman, gefascineerd door alles wat zich in de Tweede Wereldoorlog afgespeeld heeft en met name de Jodenvervolging, besloot een inzamelingsactie op te zetten. Met hulp van Annette Evertzen, de initiatiefneemster van de Stolpersteine, kreeg ze de lijst met namen en achtergrondinformatie. Na een artikel in de Bornse Courant haalde ze de eerste 600 euro al binnen. Vervolgens doneerden de Rabobank en het Groothuisfonds samen 1000 euro. Jo de Leeuw, zelf een overlevende, ging met haar op bezoek bij basisschool de Vonder. Heel spontaan werd er een kleedjesmarkt opgezet en de volgende 500 euro kon bijgeschreven worden. Zelf probeerde Marieke bij ondernemers geld los te peuteren, ging ze op een vlooienmarkt staan, deed ze mee aan diverse activiteiten. Alles met als doel, zoveel geld inzamelen voor het monument. Corona gooide roet in het eten, maar stukje bij beetje werd alsnog het streefbedrag bereikt. Vanuit de gemeente werden vervolgens de laatste 700 euro geschonken.

Marieke Voerman is heel trots dat het allemaal gelukt. In totaal is ze er ruim anderhalf jaar heel intensief met dit project bezig geweest. Met de overhandiging van het certificaat kan de actie afgesloten worden.

Tekst en foto: Annemarie Haak
met dank aan de bornse courant
Een productie van RTV Borne