Staatsbosbeheer start bos en houtwalbeheer in omgeving Borne

Staatsbosbeheer gaat in het voorjaar van 2020 een start maken met de voorbereiding van het bos en houtwalbeheer in de omgeving van Borne, Hertme, Saasveld, Gammelke en Weerselo. O.a. in de natuurgebieden Stroomesch, Gravenbos en Zoekerveld gaan we beginnen met het zogenaamde “blessen”. Bomen welke blijven staan, krijgen blauwe stippen. Bomen welke verdwijnen, worden voorzien van oranje/roze stippen. We volgen hierbij de gedragscode zorgvuldig bosbeheer.

Het beheer is gericht op overhangend hout, boomveiligheid en het bevorderen van variatie in leeftijd van de diverse soorten bomen en struiken. Ook halen we zieke essen op gevaarlijke plekken weg. In Nederland gaan namelijk op grote schaal essen dood als gevolg van de boomziekte “essentaksterfte”. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een agressieve exotische schimmel genaamd vals essenvlieskelkje. Zieke bomen kunnen op onvoorspelbare momenten takken verliezen of spontaan omvallen. Op plekken waar essen worden verwijderd gaan we boomsoorten aanplanten o.a.: zwarte els, haagbeuk, zoete kers, linde en eik.

De daadwerkelijke uitvoering van de werkzaamheden staat gepland voor 2021. Het vrijkomend hout is niet beschikbaar voor particuliere afname. Mocht u vragen hebben of meer informatie willen ontvangen, dan kunt u contact opnemen met: j.buunen@staatsbosbeheer.nl

tekst en foto met dank aan de week van borne