Van het college mag de varkensboer aan de Oude Bieffel blijven

Het college ziet geen reden tot sluiting van de biologische varkenshouderij.

Het college ziet geen reden om de biologische varkenshouderij op de Oude Bieffel het recht te ontnemen hun bedrijf voort te zetten. Het college komt bij monde van verantwoordelijk wethouder Arno Spekschoor tot deze conclusie, nadat ze zich heeft laten adviseren door een adviesbureau en een advocatenkantoor. Aanleiding was de vraag uit de raad om “de randvoorwaarden waarbinnen het biologisch houden van varkens in de gemeente Borne planologisch aanvaardbaar is” te onderzoeken.

Onrust

Het verzoek om op een perceel aan de Oude Bieffel een biologische varkens te gaan houden kwam in 2017. Dit zorgde voor onrust bij de bewoners van de Bornsche Flieren en een deel van de bewoners van de Stroom Esch. Zij zagen de komst van een biologische varkenshouderij niet zitten. Ook namens de wijkvereniging Stroom Esch is bezwaar gemaakt. Maar ondanks de bezwaren, rechtszaken, handhavingsverzoeken is de varkenshouderij er wel gekomen.

Volgens bestemmingsplan

Spekschoor geeft aan dat de eigenaar gebruik maakt van zijn mogelijkheden zoals die zijn opgenomen in het bestemmingsplan uit 2017. “Biologische veehouderij wordt in dat bestemmingsplan toegestaan. Twee onafhankelijke bureaus komen tot de conclusie dat er geen argumenten zijn om biologische varkenshouderijen uit te sluiten of daarvoor een specifieke regeling in het bestemmingsplan op te nemen.”

“Een specifieke regeling zou in ieder geval moeten gaan om alle vormen van biologische veehouderij, dus niet uitsluitend de biologische varkenshouderij. Maar ook daar zijn geen argumenten voor”, aldus Spekschoor. Het college adviseert de raad daarom geen regeling in het bestemmingsplan op te nemen om de biologische varkenshouderij uit te sluiten.

Kijk hier voor meer over Politiek in Borne

Lees voor meer informatie ook het artikel in Tubantia over de biologische varkershouderij

Tekst: Hans Dekker
Een productie van RTV Borne