VIDEO De Rode Draad – Installatie Textiel in Beweging

Dit bewegende beeld is gemaakt voor het project de Rode Draad van Borne als onderdeel van het Textiel Festival Twente 2021.

Je staat voor het Koetshuis en kijkt naar Textiel in Beweging. Een installatie van de beeldend kunstenaars Marie-jozé Soppe en Yvonne Denekamp.

Dit bewegende beeld is gemaakt voor het project de Rode Draad van Borne als onderdeel van het Textiel Festival Twente 2021.

De natuur is essentieel in ons leven. Kijk om je heen naar de planten en de bomen. Ook onkruid heeft z’n schoonheid en het kan gebruikt worden. Wij hebben er stoffen mee geverfd en gebruikt in bladsculpturen. Waardering voor en hergebruik van materialen is ons credo. Als je er oog voor hebt zie je veel om dit een nieuw leven te geven.

Binnen in het Koetshuis speelt de wind met de natuur. Grassen, bladeren wuiven. De zaden verspreiden zich. Textiel is dynamisch. Denk aan innovatie van materialen en het modebeeld. Ook je kleding beweegt met je lichaam mee.

Eeuwen geleden werd rond Borne vlas verbouwd en linnen geweven. Het linnen doek was 68 cm. breed. Onze zeven doeken zijn dat ook. Als verwijzing naar de vroegere huisnijverheid. Het weefsel dat we gebruiken is een natuurlijk materiaal. Ooit werd er in Twente geverfd met inheemse planten.

Wij nemen je mee op onze ontdekkingsreis. Planten die we op markante en historische plekken rond Borne hebben geoogst en hebben verwerkt tot een kleurstof. De stof is hiermee geverfd.

Over de makers

Yvonne:

Kleur is van kinds af aan belangrijk in mijn leven. Aanvankelijk de keuze van het kleurpotlood en later het kleurrijke of gedessineerde stofje. Textiel is voor mij een materiaal met eindeloos veel mogelijkheden. De voorkeur gaat uit naar natuurlijke materialen. Dierlijke of organische vezels.

Na de studie modevormgeving en dessinontwerp aan de kunstacademie in Enschede heb ik een kledinglijn onder het label Ipary op de markt gebracht.

Om meer vrijheid in vormgeving, gebruik van materialen, dessins en kleuren te creëren is het bedrijf Paryon, winkel-atelier-galerie, opgezet.

Mode is voor mij een kunstvorm. Dat kan uitmonden in niet draagbare objecten.

Gaandeweg heeft sustainable en recycling een prominentere plaats in mijn werk gekregen.

Marie-jozé:

Vooral de structuren uit de natuur en het hergebruik van materialen inspireren mij tot het maken van kleding, werkstukken en objecten.

Textiel in al zijn vormen heeft altijd al mijn interesse gehad. Al vroeg leerde ik haken van een tante, daarna breien van mijn moeder, kreeg naailes van een andere tante. Later leerde ik voor coupeuse en ging naar de kunstacademie waar ik afstudeerde in de richting gemengde media. Vele textiele technieken volgden, zoals weven en vilten.

Voor dit project is het erg leuk om een deel van de typische Twentse textiele wortels uit te zoeken en proberen om te zetten naar een eigentijds beeld.

Kijk voor meer over de Rode Draad op de website van VisitBorne

Kijk video’s uit Borne

Meer cultuur uit Borne

Camera: Kevin ter Maat
Interview: Christina Ordelman
Montage: Constance van Wolferen
Tekst: Michel van der Voort
Een productie van RTV Borne