VIDEO De rode draad: Modeshow van gedragen en gepimpte kleding

Pimp je kledingstuk en doe mee aan de modeshow op 5 november!

Koop een kledingstuk, pimp het op en doe mee aan de modeshow die op 5 november in het Kulturhus gehouden wordt. Dat is het initiatief van de Kringloop in het kader van het project de Rode Draad. Creatievelingen worden uitgedaagd om hun talenten te laten werken en het beste uit zichzelf te halen. “Welk kledingstuk je kiest is niet belangrijk, het mag een jurk of broek zijn, maar schoenen, een tas of riem mag ook. Eigenlijk zijn er geen restricties”, licht bestuurslid Marjan Boxem toe. “Het hoeft zelfs niet draagbaar te zijn, het mag ook een beeld zijn dat ergens neer gezet kan worden. Als de basis maar een kledingstuk van de Kringloop is.”

Het Kringloopbedrijf beschikt over een enorme collectie kleding. Op de bovenverdieping hangen momenteel rekken vol zomerkleding. Medio september wordt er gewisseld voor de najaars- en wintercollectie. De verkoop loopt erg goed, velen hebben de weg naar de Kringloop inmiddels gevonden en het zijn lang niet alleen mensen met een kleine beurs. Bezoekers komen uit alle lagen van de bevolking. “Afgelopen maand hebben we 4800 stuks verkocht, alleen kleding, dus geen accessoires!” benadrukt Marjan. “Dat is ontzettend veel en toont maar weer eens aan, dat kleding best een paar seizoenen mee kan.” Maar er wordt nog steeds veel ingebracht, waardoor de collectie steeds aangevuld kan worden met nieuwe goederen of alvast een voorraad opgebouwd kan worden voor het najaar.

Alleen al op de kledingafdeling zijn zestien medewerkers actief, zes in vaste dienst en tien vrijwilligers. Zij zorgen dat de kleding keurig gesorteerd in de rekken komt te hangen en dat het netjes opgeruimd blijft. De prijzen zijn laag. “We hanteren eenheidsprijzen, dat wil zeggen dat we geen onderscheid maken tussen merkkleding en zelfgemaakte. Een jurk kost bij ons 7,50 euro standaard. Een heel bijzonder model wil wel eens iets duurder zijn, maar door de regel hanteren we die prijs.” Alles is voorzien van een prijskaartje zodat het bij de kassa gemakkelijk afgerekend kan worden. “Spullen die gekocht worden voor de wedstrijd moeten van het prijskaartje zijn voorzien, zodat we kunnen controleren dat het bij ons gekocht is!”

Kleding duurzaam maken

De textieldames, zoals Marjan de medewerksters noemt, maken tevens deel uit van de jury. De creaties kunnen van 25 tot 30 oktober ingeleverd worden. Elk onderdeel moet voorzien zijn van naam, e-mailadres en telefoonnummer. “Draagbare kleding mag geshowd worden door de maker. Dat hoeft niet, het mag ook iemand anders zijn. Het mag zelfs ergens neer gezet worden.” Het initiatief ontstond om de aandacht te vestigen op duurzaamheid. Kleding kan best een tijdlang meegaan en hoeft niet na elk seizoen weggegooid worden. “Als je bedenkt dat er 8000 liter water nodig is om een spijkerbroek te verven en dat in India veel rivieren blauw gekleurd zijn vanwege de verf, dan zet je dat wel aan het denken! Gun kleding een tweede leven.” Kringloop zet de modeshow op in samenwerking met Fair Trade. Deze organisatie richt zich voornamelijk op de productie van kleding en op de arbeidsomstandigheden waaronder ze gemaakt worden.

De modeshow is opgedeeld in drie delen. Als eerste worden modellen geshowd uit de najaars- en wintercollectie van de Kringloop. Vervolgens laat Fair Trade kleding zien die op een duurzame manier geproduceerd zijn en tot slot de gepimpte items. Dat zal het hoogtepunt van de avond worden. Er zijn geldprijzen en waardebonnen te verdienen voor de mooiste inzendingen. De avond begint om half acht en de toegang is gratis.
“We hebben ook contacten gelegd met de modeafdeling van het ROC. Eerstejaars studenten worden tevens aangespoord om mee te doen. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen, we zijn heel benieuwd naar de resultaten.”

Kijk voor meer informatie over de Rode Draad op de website van Visit Borne

Kijk video’s over Borne

Meer over cultuur in Borne

Volg het nieuws uit Borne

Interview en tekst: Annemarie Haak
Camera en montage: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Borne