VIDEO Eerste terrasdag 2020 met zonovergoten weer

Eindelijk is het dan zover: de terrassen mogen weer open. We maakten een rondje langs Borne, Hertme en Zenderen.

Na lang wachten wachten was op eerste pinkersterdag het moment aangebroken: De eerste terrasdag van 2020. In Borne, Hertme en Zenderen liepen de terrassen aan het begin van de middag al aardig vol. RTV Borne ging ‘on tour’ door het Twentse landschap en sprak met horeca-ondernemers en bezoekers in Borne, Zenderen en Hertme.

Om 12.30 zitten de terrassen rond het middaguur al redelijk vol bij ‘t Hertme’s ambacht. De gasten van het eerste uur hebben de lunch al achter de kiezen en zijn overgegaan op een alcoholisch drankje op deze eerste zonovergoten terrasdag. Ruben Sonder zit achter een groot glas bier: “Het is dorstig weer, dus dit is mijn ontbijt”, vertelt hij vrolijk. Wat vindt hij zo leuk aan een terrasje pakken? Sonder:”Even tot rust komen met een pilsje en mensen kijken. Die gezelligheid en sfeer, dat heb ik gemist.”

Lereau Hulsink, eigenaar loopt druk rond met een een brede grijs op zijn gezicht. Zat hij twee maanden geleden nog in zak en as, nu schijnt de zon weer. Hij wijst naar zijn terras:”Hoe mooi en gezellig is dat? Kippenvel, hier zat iedereen op te wachten. Dit is de kers op de taart”, doet hij zijn verhaal. Een auto van handhaving rijdt op deze eerste dag langs het restaurant. Hulsink kijkt geërgerd. “Hier valt niets te handhaven. De veiligheidsvoorschriften worden netjes nageleefd.”

Verderop aan de Weerselosestraat ligt Hotel restaurant Jachtlust. Eigenaar Boy Bosch heeft ook al veel aanloop op het terras. De afgelopen tijd draaide het hotel wel door, maar nu zijn terras ook weer toegankelijk is voor de vakantiegasten en dagjesmensen, draaien ook zij weer mee.

In de Groene poortm, het buitengebied van Borne bevindt zich in de boomgaard Camper-en pleisterplaats Rabo-Scheele, gerund door Wim en Ineke ter Keurs. Ineke staat in de langoedwinkel ijsjes te verkopen. In de winkel worden eigengemaakte streekproducten verkocht. Ook zij zijn opgelucht dat ze hun boerderijdeuren weer mochten openen. Wim ter Keurs: “De afgelopen periode was moeilijk. Het heeft lang geduurd en dat betekent toch dat er geen omzet wordt gedraaid. We zijn blij dat we ons seizoen weer kunnen starten.”

Van Hertme komen we terecht in Zenderen bij Theehuis De Karmeliet. In de ruim drie hectare oude tuin van de paters Karmelieten kunnen bezoekers genieten van een wandeling, beeldentuin en een gezonde lunch op het terras. Uitbater Raymond Papenburg heeft met zijn collega’s in de afgelopen periode Het Theehuis onderworpen aan een opknapbeurt. Ook hij kan vandaag zijn geluk niet op: “Dit is toch waar we goed in zijn en wat we graag doen.” Hij heeft al veel positieve reacties gehad. “Elke zondagmorgen komen hier vaste gasten. Ze pakken de fiets en rijden hier dan naartoe. Vandaag stonden ze weer in de rij. Het zijn gasten waar we normaal gesproken ‘close’ mee omgaan. Helaas was een omhelzing niet mogelijk, maar het was een mooi weerzien!”

Van Zenderen belandden we weer in het centrum van Borne waar het druk oogt in het hart van de gemeente. Bij Grand Cafe De Steeg zitten gasten Lisan en Marel aan een tafeltje pal in de zon. Ze hebben er zin in. “We hadden elkaar al geappt, het voelde vanmorgen net alsof we op een schoolreisje zouden gaan”, lacht Lisan. Klokslag 11.55 uur stonden ze als eersten voor de deur en mochten zelf een tafeltje uitzoeken en ze zijn nog lang niet van plan op te stappen: “We blijven hier tot na het diner, want we zitten goed.”

Eigenaars van Dorset, Kitty en Willem Dankers zijn ook druk in de weer met hun gasten. Ook hier staat de gastvrijheid op de eerste plaats. Kitty: “We houden ons aan de veiligheidsvoorschriften, maar mensen zijn ook zelf verantwoordelijk.” Het echtpaar heeft ook uitgekeken naar dit moment. Kitty: “We hebben ons hierop enorm verheugd. Dit is wat we willen. In de tussentijd hebben ze niet stil gezeten. Kitty: “we hebben een ‘drive through’ gehad van mensen die diners afhaalden en daar willen we ook mee doorgaan. Stilzitten, tussen haakjes dan, maakt erg creatief”, grapt ze, “we blijven komen met nieuwe ideeën. Donderdag komt er een luxe, frametent op hun terrein te staan.”

Interview en tekst: Pauline Idzerda
Camera: Rafael Bisaku
Montage: Michel van der Voort
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente