VIDEO Eindelijk heeft Christopher een rolstoelbus: ‘we willen iedereen bedanken !’

“Zonder de steun van zoveel lieve mensen hadden we dit niet voor elkaar gekregen!”

Ze kunnen hun geluk niet op. Eindelijk is hun grootste wens in vervulling gegaan: een rolstoelbus voor Christopher. Vrijdagmorgen bracht moeder Andrea hem voor het eerst in de bus naar de dagopvang in Delden. Best spannend maar het ging allemaal goed. Ze stralen van trots. Na jaren van sparen is er nu samen met een geslaagde crowdfundactie en een donatie van de gemeente een passend vervoer gerealiseerd voor de gehandicapte Christopher.

De jongen lijdt aan necrotiserende encephalitus, een vorm van hersenvliesontsteking die te wijten is aan een afwijkend gen. Bij onderzoek bleek dat deze weinig voorkomende ziekte erfelijk is en pas sinds 1997 bekend. Vader Attila heeft dezelfde genafwijking en een zoon uit een eerdere relatie is waarschijnlijk reeds aan deze aandoening overleden. “We hebben ons direct allemaal laten onderzoeken”, vertelt hij. “Onze hele familie hebben we ingelicht en zo werd duidelijk dat de afwijking in de mannelijke lijn zit.” Chris heeft al een heel traject van operaties en therapieën achter de rug, de kleine jongen kan niets zelf, is volledig aangewezen op de hulp van zijn ouders en verzorgenden. Eten en drinken gaat goed, verder kan hij alleen ja knikken of nee schudden als hem iets gevraagd wordt. Hij is inmiddels zeven jaar en het wordt steeds moeilijker om hem te tillen als hij in de auto moet. Elke dag gaat hij naar de opvang en/of naar therapie.

Vader Attila maakte zelfs vogelhuisjes om geld te kunnen sparen voor een bus. In het kleine schuurtje bij het huis werden tientallen kastjes getimmerd. Allemaal voor de bus. En nu staat het voertuig te glimmen voor het huis. Het is geen splinternieuwe en dat hoefde ook niet. “Dat kunnen we niet betalen. Hoofdzaak is dat het voertuig goed functioneert.” En dat doet het. Met een lift aan de zijkant kan Chris met zijn rolstoel in de auto getakeld worden. Ook zusje Alexa kan mee, de familie kan het geluk niet op. Nu kunnen ze samen genieten! “We willen iedereen die ons geholpen heeft, heel hartelijk bedanken. Zonder de steun van zoveel lieve mensen hadden we dit niet voor elkaar gekregen!” verklaart Andrea.

Volg het nieuws uit Borne

Kijk video’s uit Borne

tekst: Annemarie Haak
met dank aan de bornse courant