VIDEO George Abaji mist dochter Celine

In 2013 moest George Abaji vluchten uit Syrie. Hij maakte een nieuwe start in Nederland, ging studeren en leerde de Nederlandse taal. Nu heeft hij zijn eigen computerwinkel in het centrum van Borne. Zakelijk gaat het goed, alleen zijn familieleven is drastisch veranderd. Doordat hij en zijn vrouw gingen scheiden heeft hij al vier jaar zijn dochter niet gezien.

In 2013 ontvluchtte George Abaji (42) Syrie. Destijds had hij een computerwinkel in Aleppo: “Het werd te gevaarlijk voor mijn gezin. Overal lagen scherpschutters op de loer en werd er geschoten”, doet hij zijn verhaal. George koos Nederland als veilige plek om te wonen en de rest van zijn leven door te brengen met zijn vrouw en kind.

Er volgde een gezinshereniging met zijn vrouw en dochter in Nederland. George volgde een studie en leerde de Nederlandse taal. Zijn familieleven nam een andere wending toen zijn vrouw wilde scheiden. Sindsdien ziet hij zijn dochter niet meer. “Ik heb geen contactverbod van de rechter, maar mijn ex is verdwenen met haar.”

George wil dat oudervervreemding wordt gestopt:”Ik wil alleen mijn kind zien. Ouderverstoting komt steeds vaker voor, ik kan tientallen gevallen opnoemen. Het enige wat wij willen als ouder, is ons kind zien opgroeien, maar die kans wordt ons nu ontnomen.” Al jaren maakt hij de gang naar de rechtbank om dit voor elkaar te krijgen. “Ik voel me niet gehoord en mis mijn dochter.”

Overdag richt hij zich op zijn werk. George is nu de trotse eigenaar van Compu-Tech. Hij volgde een studie en behaalde zijn diploma, leerde de Nederlandse taal en bereikte uiteindelijk zijn doel, opnieuw een eigen computerwinkel openen. “Ik ben dankbaar voor wat de gemeente voor me heeft gedaan en ik wil ook graag mijn steentje bijdragen aan de samenleving.”

Na een zoektocht voor de juiste plek voor zijn bedrijf koos hij uiteindelijk voor het centrum van Borne:”Ik kijk uit op de Stephanuskerk. Dat geeft me een veilig gevoel. Elke werkdag steek ik een kaarsje aan in de Mariakapel. De rest van de dag is aan God. Hoe hij het wil.”

Toch is het gemis van zijn dochter Celine een hard gelag in zijn leven. Achter de toonbank hangen foto’s, waarop ze samen zijn te zien in gelukkiger tijden. Het is nu vier jaar geleden dat hij haar zag. “Vandaag is ze elf jaar geworden.” Hij heeft een kaarsje voor haar aangestoken in de Mariakapel. “Ik wil blijven geloven dat het uiteindelijk goedkomt en ik haar weer kan zien.”

Camera en montage: Mohammad Alhwedi
Interview en tekst: Pauline Idzerda
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente.