VIDEO Het is rustig in binnenspeeltuin Kids City Borne

Daar waar eigenlijk honderden kinderstemmetjes moeten klinken, heerst dankzij corona nu alleen stilte of klinkt het geluid van boren, zagen en timmeren.

Toen de ouders van Gijs Noltes jaren geleden op het idee kwamen een speelpaprdijs te openen, vroegen zij hun zonen welk thema het moest worden. Gijs: “Mijn broer Jaap en ik vonden het piratenthema in Disneyland Parijs heel leuk en dat is het dus geworden.” De locatie, het voormalige zwembad in Borne, lag mooi centraal in Twente en bovendien was het handig dat de bestemmingen voor kinderen en horeca er al was.

Het afgelopen jaar was een heel lastig jaar. Toen de eerste corona sluiting in maart 2020 begon, dacht Noltes nog met een maandje weer open te zijn. Dus werden in eerste instantie alleen een paar schoonmaak- en schilderklussen aangepakt. Maar de verwachte maand sluiting werden er drie. En sinds oktober 2020 tot zit elke binnen accomodatie opnieuw potdicht. De klussen werden uitgebreid tot halve renovaties en zelfs een stukje nieuwe aanbouw. Alles om het piratenthema nog verder te versterken. Daarbij bleek Youtube een handig hulpmiddel voor de veelal onervaren klussers.

Kids City kreeg gelukkig heel veel hulp: “Het personeel wilde wel gratis komen klussen, opa en oma hielpen en een bevriende aannemer leverde zelfs gratis werk.” Op deze manier kon er ondanks het gebrek aan inkomsten heel veel worden aangepakt. En hoewel Kids City vóór corona een gezond bedrijf was, weet Noltes niet wat corona voor de toekomst van het bedrijf betekent.

Hoewel overwogen is om thuisbezorg- of afhaalmaaltijden te gaan maken, “wij vinden dat we prima lekker eten kunnen maken”, is dit er niet van gekomen. Gijs: “Als je op Thuisbezorgd kijkt en je ziet daar een kinderspeelparadijs, zou je daar dan eten bestellen?” Waarschijnlijk niet, dacht Noltes, dus dat hebben ze toch maar niet gedaan. Ze zijn zich echt gaan focussen op de toekomst van Kids City.

Buiten de hulp voor het bedrijf wordt er ook privé het een en ander aangeboden. “Mensen willen graag helpen, zoals de kapster die geen geld wil voor het knippen of de man op marktplaats die een doos tyraps gratis geeft. Gewoon omdat ze vinden dat Kids City het zwaarder heeft dan zij.”

Voor de korte termijn is de verwachting dat de zaak over een maand of twee wel weer open mag, maar zeker is dit natuurlijk niet. “Je hebt hier tenslotte te maken met spelende kinderen die boven op elkaar zitten en volwassenen die niet altijd voldoende afstand (kunnen) houden. Ook zouden volwassenen mogelijk niet meer mee de speelplaats in kunnen vanwege corona.” Over een half jaar verwachten ze in elk geval open te zijn, maar dat het wel een stuk rustiger zal zijn dan normaal.

In de verdere toekomst, over vijf jaar, denkt Gijs de zaak helemaal zelfstandig over te hebben genomen. “En hopelijk is het dan weer een welvarend bedrijf, zoals het twee jaar geleden was. Met veel piratenfeesten en spelende kinderen.”

Bekijk de website van Kids City

Bekijk meer video’s over Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera en montage: Kevin ter Maat
Interview en tekst: Erna Binnendijk

Een productie van RTV Borne