VIDEO Vanaf 3 maart mag je weer winkelen in Borne

Winkelen mag op afspraak, in een tijdslot, en minimaal 10 minuten.

De winkels zijn vanaf 3 maart weer open. Er zijn nog wel wat restricties: Winkelen mag op afspraak, in een tijdslot, en minimaal 10 minuten. Wat vinden de winkeliers en het publiek ervan?

Winkelen op afspraak

Winkelen op afspraak betekent dat de klant contact met een winkelier opneemt voor een afspraak om in de winkel rond te kunnen lopen.

Welke winkels

Alle niet-essentiële winkels gaan open voor winkelen op afspraak. Dit zijn de winkels in de winkelstraat, de woonboulevards, de autoshowrooms en andere winkels. Dit geldt ook voor overige locaties met een winkelfunctie, zoals een kapperszaak. Zij mogen onder deze voorwaarden producten op afspraak in de winkel verkopen. De bestaande uitzondering voor een winkel buiten waar bloemen worden verkocht (bloemenstal) en groothandels blijven bestaan.

Snelle boodschap

Het is niet toegestaan om zonder afspraak de winkel binnen te gaan om iets te kopen. Klanten dienen zich 4 uur van tevoren te hebben aangemeld voor een afspraak om te winkelen.

Ruilen

Direct ter plekke ruilen van afgehaalde producten is niet toegestaan. Passen gebeurt tijdens het afgesproken tijdslot of thuis en ruilen kan volgens de voorwaarden van de winkelier: op een afgesproken tijdslot met de winkelier of per post.

Terugbrengen

Om gekochte producten terug te brengen, kunt u een tijdvak reserveren bij de winkelier. Dit doet u vier uur van te voren. U heeft wettelijk een bedenktijd van 14 dagen om het op afspraak in de winkel of per post terug te sturen en geld terug te krijgen. De winkelier geeft aan hoe retourneren mogelijk is.

Eerder weg dan 10 minuten

U mag eerder de winkel verlaten. U heeft met de winkelier een tijdslot afgesproken waarbinnen u in de winkel aanwezig kunt zijn voor aankopen. Bent u eerder klaar, dan verlaat u eerder de winkel. De volgende klant heeft een afspraak op een moment na uw tijdvak. Het is de bedoeling dat klanten zo min mogelijk in contact kunnen komen tijdens het wisselen.

Langer blijven

In overleg met de winkelier kan een tijdslot langer dan 10 minuten duren. De winkelier houdt wel in de gaten dat tijdens het wisselen van de klanten de contacten onderling worden voorkomen.

Kijk meer Video’s uit Borne

Meer over Ondernemen in Borne

Camera en Interview: Eirini Kaskamanidis en Christina Ordelman
Montage: Eirini Kaskamanidis
Tekst: Michel van der Voort
Een productie van RTV Borne