Zwemwedstrijden in coronatijd, wat is er veranderd?

op de foto: Het eerste grote coronaproof zwemtoernooi in Nederland vond in augustus plaats in Hengelo.

De eerste wedstrijd die WS Twente in augustus samen met de KNZB organiseerde was een soort lakmoesproef.

Zwemmen lijkt een sport die erg coronaproof is, want chloorwater desinfecteert immers. Maar toch komt er ook bij het houden van zwemwedstrijden op dit moment veel meer kijken dan vóór corona.

De meeste deelnemers aan zwemwedstrijden zijn gemiddeld tussen de 8 en 18 jaar oud. Je zou dus zeggen dat dit geen (afstands)problemen oplevert, maar ook hier moet goed nagedacht worden hoe alles geregeld wordt. Behalve deze jonge zwemmers zijn er namelijk ook behoorlijk veel “volwassenen” bij een wedstrijd aanwezig. Naast dat er toch ook altijd wel 18+ zwemmers meedoen, zijn er per wedstrijd ook minstens 20 officials nodig, zo’n 10 á 15 coaches en nog vrijwilligers voor hand- en spandiensten. En dan blijkt dat er ineens toch heel veel haken en ogen zitten aan het organiseren van zwemwedstrijden.

De eerste wedstrijd die de Borns/Hengelose club WS Twente samen met de KNZB organiseerde was een soort lakmoesproef. Er moest een heel coronaprotocol worden opgesteld. Bovendien ging het hier voornamelijk om 18+ zwemmers die ook onderling voldoende afstand moesten kunnen houden. Gelukkig beschikt het Twentebad in Hengelo, waar de wedstrijden van WS Twente worden gezwommen, over een 50 meter bad. Daar is dus veel lengte om zwemmers te laten zitten. Bovendien waren nooit alle zwemmers gelijktijdig in de zwemzaal aanwezig.

Omdat de meeste zwemmers bij deze wedstrijd 18+ waren, was in het protocol opgenomen dat alle officials, coaches en vrijwilligers de gehele wedstrijd een mondkapje moesten dragen. En dat 3 wedstrijddagen lang, wat in een warm (26° water en lucht temperatuur) zwembad toch behoorlijk benauwdend is. Ook waren er strikte hygiëneregels opgesteld en looprichtingen ingericht waardoor passeerbewegingen zoveel mogelijk vermeden konden worden. Toch was iedereen het er achteraf over eens dat het was meegevallen.

De enige tak van wedstrijdzwemmen die voorlopig nog niet opgestart kan worden is het zogenaamde Masters zwemmen. Want hoeveel vloerruimte je ook rondom het water hebt, meer dan ongeveer 50 volwassen zwemmers kunnen er met 1,5 meter tussenruimte niet langs de badrand zitten. Immers er zijn voor een wedstrijd ook nog eens minstens 30 volwassen vrijwilligers nodig, die ook voldoende ruimte moeten hebben.

Inmiddels zijn er in de hele regio Twente alweer diverse jeugd zwemwedstrijden gehouden. De mondkapjes voor officials, coaches en vrijwilligers was gelukkig geen blijvertje. De overige corona regels des te meer: er zijn speciale looprichtingen, zwemmers van alle leeftijden dienen voldoende afstand van volwassenen te houden. En nog het moeilijkste van alles is dat er niet luidkeels mag worden aangemoedigd. Dit gaat overigens erg goed, niemand verheft de stem boven spreekniveau.

Het blijft wennen, maar als we nog een maand verder zijn zal iedereen de huidige gang van zaken waarschijnlijk “normaal” zijn gaan vinden. Het enige wat moeilijk blijft is dat er voorlopig helaas bij geen enkele wedstrijd publiek aanwezig kan zijn. En dat blijft jammer, vooral als kinderen voor de allereerste keer een wedstrijd zwemmen en ouders dit dus niet kunnen zien.

op de foto: Het eerste grote coronaproof zwemtoernooi in Nederland vond in augustus plaats in Hengelo.
Helaas mocht er geen publiek in de sporthal, en de officials, waaronder ook veel Bornse leden van de ondersteunende zwemclub WS Twente staan vanaf nu bekend als de “mondkapjesbrigade”.
Foto: Jeroen Dellebeke

Tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne